Λίγα λόγια

Η κοσμοπολίτικη Άνδρος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων που θα μπορούσε να διαλέξει κάποιος ταξιδιώτης για τις διακοπές του. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Η μορφολογία της Άνδρου είναι διαφορετική από των υπόλοιπων νησιών καθώς μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτουν βουνά, ποτάμια, πηγές, έντονη βλάστηση παράλληλα με το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο. Η Άνδρος έχει βραχώδη ακτογραμμή με μήκος περίπου 176 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο για αρκετά και σπάνια είδη πουλιών, αλλά και σπάνια αρπακτικά. Το Γαύριο αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού και βασικό τουριστικό σημείο με πολλά εστιατόρια και μαγαζιά. Το Μπατσί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού το οποίο διαθέτει μεγάλη παραλία με φυσική άμμο. Τέλος, άλλη περιοχή ενδιαφέροντος είναι ο Όρμος Κορθίου, στο νότιο τμήμα του νησιού με την παραλία Μύλο για κολύμπι.

Ιστορία

Η Άνδρος, σύμφωνα με πηγές, έχει λάβει το όνομά της από τον στρατηγό Άνδρο που ήταν από την Κρήτη ή κατά την μυθολογία από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον θεϊκό Άνδρο, γιο του Άνιου και της Κρέουσας. Ανασκαφές έχουν δείξει την ύπαρξη ζωής από την Μυκηναϊκή εποχή και αργότερα. Η έκταση του νησιού και η μορφολογία του, προκάλεσαν την οικιστική αύξηση του, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κατοικείται από το 3000 π.Χ. Το νησί έχει βρεθεί υπό την κατοχή και εξουσία των Ρωμαίων, των Φράγκων και των Οθωμανών κατά το πέρας της ιστορίας. Σπουδαία είναι ακόμη και η επιρροή που έχει δεχτεί από την βυζαντινή εποχή. Απομεινάρια της εποχής εκείνης είναι εκκλησίες και μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο Μπατσί. Η Άνδρος έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση και στο Απελευθερωτικό Αγώνα. Στην σύγχρονη εποχή, το νησί αναπτύχθηκε εμπορικά και ναυτιλιακά, ενώ έφτασε να είναι η δεύτερη, μετά τον Πειραιά, δύναμη στην νηολόγηση πλοίων.

Αξιοθέατα

Η Άνδρος έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τα επισκεφτείτε. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει σπουδαία ευρήματα από ανασκαφές στο νησί. Αξίζει να επισκεφτείτε ακόμη το Ίδρυμα Κυδωνιέως αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, με εκθέματα και ετήσιες εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Στη Χώρα, υπάρχει ακόμη η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, με πάνω από 3000 τόμους βιβλίων, και μια σπάνια συλλογή από έργα τέχνης και χειρόγραφα. Το νησί διαθέτει ακόμη αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες, μεταξύ αυτών το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπατσί, το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στην Αποίκια, την Μονή του Αγίου Νικολάου στη Βουρκωτή και την Μονή Παναχράντου στο Φάλλικα. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Σπήλαιο “Φόρος”, ο Πύργος Μπίστη, ο απόκρημνος οικισμός της Ζαγοράς και ο Αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού.

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Άνδρου ξεπερνάει τα 170 χιλιόμετρα, ενώ ως νησί διαθέτει αρκετές παραλίες για όλα τα γούστα: από οργανωμένες ακτές με όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε μέχρι απόκρημνες και απόμακρες παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια ή με καραβάκι. Παραλίες όπως το Παραπόρτι και η Νεμποριός είναι προσβάσιμες με τα πόδια,η παραλία Γυάλια και Πίσω Γυάλια με το αυτοκίνητο ενώ κάποιες άλλες όπως ο Άχλας μόνο με κάποιο καραβάκι. Άλλες γνωστές παραλίες είναι η παραλία του Μπατσιού, η Χρυσή Άμμος, και οι παραλίες του Πύργου και της Βλυχάδας. Διάσημη παραλία του νησιού είναι η παραλία “Της Γριάς το Πήδημα” ενώ παραλίες με beach bar μπορείτε να βρείτε τον Χαλκολιμνιώνα, τον Άγιο Πέτρο και τις Αποθήκες. Τέλος, στη βορειοανατολική ακτή, θα βρείτε σμαραγδένια νερά και χρυσαφένιες παραλίες όπως τον Ζόρκο και το Ατένι.

Φαγητό

Η Άνδρος έχει αρκετά ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα να επιδείξει. Πολλά κύρια συστατικά τοπικών πιάτων και εδεσμάτων αποτελούνται από συστατικά που παράγονται στο ίδιο το νησί. Το νησί παράγει λάδι, κρασί και χωνευτικά ενώ διαθέτει πολλά δέντρα εσπεριδοειδών τα οποία χρησιμοποιούνται για τοπικά γλυκά του κουταλιού. Διάσημα είναι τα αμυγδαλωτά, γλυκά ραντισμένα με ανθόνερο και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, τα παστέλια και τα σκαλτσούνια. Στο Γαύριο και στο Μπατσί έχει πολλά εστιατόρια που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά και ψάρια αλλά και τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές, όπως τα Φρουτάλια (είδος ομελέτας) και το περίφημο Λαμπριάτι, όπου το αρνάκι γεμίζεται με τυριά, αυγά, ρύζι και δυόσμο και ψήνεται. Γνωστά είναι ακόμη οι λούζες και τα λουκάνικα, τα οποία είναι καπνιστά και πικάντικα, με έντονο άρωμα γλυκάνισου. Από τυριά, το νησί παράγει το περίφημο Μαλαχτό, την Αρμεξιά και το Βολάκι. Τέλος, οι ντόπιοι φημίζονται για το καλό κρασί και και την τοπική τσικουδιά.

Νυχτερινή διασκέδαση

Η νυχτερινή ζωή της Άνδρου είναι κυρίως πιο έντονη στη Χώρα που έχει αρκετά τοπικά μπαράκια. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μπατσί που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, και πολλοί τουρίστες το προτιμούν για την διασκέδασή τους. Για να ακούσετε ελληνική μουσική, μπορείτε να επισκεφτείτε την Παλαιόπολη ή το Γαύριο που τα σαββατοκύριακα έχει αρκετές ελληνικές βραδιές. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά beach bar, ειδικά στην οργανωμένη παραλία του Κάτω Αγίου Πέτρου, που οργανώνουν beach party και events και μπορείτε να πιείτε το κοκτέιλ σας ή το ρόφημά σας κατά την διάρκεια της μέρας. Στην ίδια περιοχή και το βράδυ, μπορείτε να βρείτε και κλαμπ για όσους θέλουν να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χρήσιμες πληροφορίες

 Πολλά καραβάκια αναχωρούν από το Μπατσί για παραλίες που δεν μπορούν να προσεγγιστούν διαφορετικά. Καθημερινά λεωφορεία συνδέουν το Γαύριο με την Χώρα κάνοντας στάση και στο Μπατσί. Τα δρομολόγια εξυπηρετεί το ΚΤΕΛ Άνδρου το οποίο ξεκινάει ως αφετηρία από την Χώρα της Άνδρου. Επίσης, υπάρχουν ανταποκρίσεις από το Γαύριο προς την Χώρα, το Μπατσί, το Κόρθι και αντίστροφα. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε το ΚΤΕΛ για να πάτε σε κάποια από τις διάσημες παραλίες του νησιού όπως στον Άγιο Πέτρο και στην Χρυσή Άμμο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684