Λίγα λόγια

Ο Βόλος είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας και είναι χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του Πηλίου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Επιπλέον, αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό χάρη στην εγγύτητά του στο Πήλιο αλλά και στα νησιά των Σποράδων. 
 

Ιστορία

Η περιοχή της αρχαίας Μαγνησίας, του σημερινού Βόλου, είναι ένας από τους πρώτους τόπους που κατοικήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο. Στη μυκηναϊκή περίοδο ιδρύεται η Ιωλκός, πόλη με σημαντική οικονομική και πνευματική σημασία. Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνέχισε να ακμάζει και να αναπτύσσεται. Τον 14ο αιώνα εμφανίζεται πρώτη φορά το τοπωνύμιο Βόλος. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η πόλη του Βόλου και το Πήλιο πολιορκήθηκαν στενά, ενώ η σημερινή πόλη του Βόλου άρχισε να χτίζεται έξω από το παλιό κάστρο λίγο μετά το 1830. Το 1881 προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος, για να ξαναπέσει στα χέρια των Τούρκων το 1897 μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Το 1883 με βασιλικό διάταγμα έγινε μέρος του ελληνικού κράτους και γνώρισε σπουδαία ανάπτυξη λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες πλυθησμιακά πόλεις της Ελλάδος. 
 

Αξιοθέατα

Ο Βόλος χάρη στη μεγάλη ιστορία του έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες. Στην λεωφόρο Αργοναυτών, θα συναντήσετε τη “Αργώ”, το άγαλμα του γλύπτη Νικόλα και σήμα κατατεθέν της πόλης, καθώς και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς, το οποίο έχει κατασκευαστεί κατ’ εικόνα του αρχαίου πλοίου. Επιπλέον, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κτίριο Παπαστράτου, το οποίο χρονολογείται από το 1926. Η αρχιτεκτονική του θα σας εντυπωσιάσει, ενώ σήμερα στεγάζονται σε αυτό τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για να θαυμάσετε αρχαία μνημεία και ερείπια, επισκεφθείτε τη συνοικία “Παλιά”, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τομέα του Βόλου. Εκεί θα συναντήσετε ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του Κάστρου, την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το εργοστάσιο Τσαλαπάτα. Φυσικά, ο δρόμος σας θα σας βγάλει πολλές φορές στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη της πόλης, ενώ εκεί δεσπόζει και το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου. Τέλος, για πανοραμική θέα της πόλης επιλέξτε το λόφο της Γορίτσας, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας.

Παραλίες

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου θα συναντήσετε εκπληκτικές παραλίες για όλα τα γούστα. Αυτές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες του Αγίου Δημητρίου, της Αγχιάλου, οι Αλυκές και το Πηγάδι. Επιπλέον, λόγω της τοποθεσίας του, μπορείτε εύκολα να μεταβείτε σε κάποια από τα νησιά των Σποράδων, ώστε να ανακαλύψετε τις εξαίσιες παραλίες τους, καθώς και να επισκεφθείτε το Πήλιο και τις καταγάλανες παραλίες του, όπως η Τσαγκαράδα ή ο Μυλοπόταμος. 

Φαγητό

Ο Βόλος φημίζεται για τα πολλά τσιπουράδικά του και τους μεζέδες του. Θα τα βρείτε σε κάθε γειτονια της πόλης, με τα διασημότερα να βρίσκονται στην παραλιακή της. Μερικά από τα πιάτα που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα τσιτσίραβλα, οι κολιτσιάνοι και οι σουπιές με χόρτα. 

Νυχτερινή διασκέδαση

Ο Βόλος διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή , λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών της πόλης. Έτσι στα πλακόστρωτα της Ερμού, της Κονταράτου και στην πλατεία Αγίου ΝΙκολάου θα βρείτε πληθώρα καφέ, bars και clubs. Οι επιλογές είναι πολλές, με ποικίλες μουσικές επιλογές για όλα τα γούστα. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο κωδικός κλήσης της περιοχής του Βόλου είναι: 24210. 

Η αφετηρία των τοπικών λεωφορείων και των ΚΤΕΛ Μαγνησίας είναι σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου. 

Επιπλέον, στο Βόλο θα βρείτε και τον Κρατικό Αερολιμένα Αγχιάλου (VOL), ο οποίος βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Βόλου. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684