Λίγα λόγια

Η Καλαμμάτα αποτελεί μία από τις πιο χαρισματικές πόλεις της Ελλάδας. κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είναι ένα από τα λίγα μέρη που συνδυάζει με τόσο αρμονικό τρόπο την θάλασσα και το βουνό, αφού βρίσκεται στο κέντρο του μεσσηνιακού κόλπου και στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Η Καλαμάτα είναι πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοππονήσου. Το σημείο που βρίσκεται είναι ιδιαίτερα βολικό, καθώς όλα τα σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, είναι εύκολα προσβάσιμα σε σύνοτομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα πανέμοροφ μέρος, που με την πλούσια ιστορία, τα εντυπωσιακά αξιοθέατα και φυσικά τις μαγευτικές του παραλίες, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Ιστορία

Η Καλαμάτα αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της ελληνικής ιστορίας, αφού επέδειξε τεράστιο ζήλο και αγωνιστικότητα στην επανάσταση στου 1821, η οποία ξεκίνησε από το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, στις 23 Μαρτίου του 1821. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από τον Όμηρο, ο οποίος κάνει λόγο για τις Φαρές, την πόλη δηλαδή όπου υπήρχε εκεί που βρίσκεται σήμερα το Φραγκικό Κάστρο. Το όνομα Καλαμάτα, λέγεται πως προέρχεται από ένα μοναστήρι της περιοχής, αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα. Η πόλη αν και κυριεύθηκε και σε μερικό βαθμό υπέστη ζημιές τόσο από τους Οθωμανούς, όσο και από τους Βενετούς, αποτελεί μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της Ελλάδας και διαθέτει ένα πλήθος σημείων που αντικατοπτρίζουν το πλούσιο παρελθόν της. 

Αξιοθέατα

Η Καλαμάτα διαθέτει ένα ευρύ σύνολο από αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το Μπενάκειο Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα από την προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Ακόμα, αρκετά εντυπωσιακό είναι το Κάστρο της πόλης, που διαθέτει και μικρό θέατρο για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Νοτιοανατολικά του κάστρου θα συναντήσετε τη Μονή Καλογραιών. Πρόκειται για ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι του 18ου αιώνα, διάσημο για τα μεταξωτά υφάσματα που κατασκεύαζαν οι μοναχές εκτρέφοντας μεταξοσκώληκες. Εκεί μπορείτε ακόμα και σήμερα να προμηθευτείτε τα τα παραδοσιακά καλαματιανά μαντήλια. Τέλος, εξέχουσα θέση στην ιστορία της πόλης κατέχει ο ναός των Αγίων Απόστόλων, ο οποίος αποτέλεσε εφαλτήριο για την ελληνική επανάσταση. 

Παραλίες

Η κοντινότερη παραλία που θα βρείτε στην Καλαμάτα, είναι αυτή που βρίσκεται στην πόλη και εκτείνεται για περίπου 4 χιλιόμετρα, υποδεχόμενη αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά. Σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα, θα συναντήσετε τις παραλίες της Αβίας, της Μικρής Μαντινείας και της Βεργιάς, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλή θέρετρα, με αξιόλογες παραλίες και τουριστικές υποδομές. Ακόμα, πολύ καλή επιλογή αποτελεί η παραλία του Αλμυρού, που απέχει 6 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και διακρίνεται για τα καθαρά νερά της και το χοντρό βότσαλο που κυριαρχεί. 

Φαγητό

Η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους πιο εύφορους τόπου της Ελλάδας, με τα τοπικά προϊόντα να είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Η κουζίνα της περιοχής στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στα τοπικά προϊόντα και στα φρέσκα υλικά. Εδώ, θα γευθείτε εξαιρετικά λαδερά, σπιτικά αλλαντικά όπως το παραδοσιακό παστό καθώς και χειροποίητα ζυμαρικά. Ολόκληρη η περιοχή διακρίνεται για το λάδι της, το οποίο είναι βασικό συστατικό σε κάθε γεύμα, ενώ το παραδοσιακό ούζο με γλυκάνισο και μάραθο, συμπληρώνει αρμονικά το κάθε γεύμα. Επίσης, ιδιαίτερα είναι τα τυροκομικά που παράγονται στην Καλαμάτα, με το ταλαγάνι και τη σφέλα να ξεχωρίζουν. Βέβαια, καμία επίσκεψη στην περιοχή δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το διάσημο πλέον σύγκλινο, που παράγεται κυρίως στη Μάνη και αποτελεί αγαπημένο πιάτο των ντόπιων. 

Νυχτερινή διασκέδαση

Ως μία απολύτως σύγχρονη πόλη, η Καλαμάτα μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει αρκετά εντυπωσιακή νυχτερινή ζωή, ικανή να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Η Ναυαρίνου, η παραλιακή λεωφόρος της Καλαμάτας, αποτελεί τον βασικό άξονα της νυχτερινής ζωής της πόλης, καθώς σε όλο το μήκος της βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά εστιατόρια και μπαρ. Πολύ όμορφη περιοχή για τη βραδινή σας έξοδο είναι το Καστράκι, όπου η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ακόμα, στη Καλαμάτα μπορείτε να συμμετάσχετε και στα ξέφρενα beach party που λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Η Καλαμάτα ανήκει στη ζώνη ώρας GMT+2, ενώ κατά τους θερινούς μήνες η ζώνη ώρας είναι ηγ GMT+3.

Νόμισμα: Ευρώ

Ο κωδικός κλήσης της περιοχής είναι το: 27210

Το κοντινότερο Αεροδρόμιο είναι ο κρατικός αερολιμένας «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που βρίσκεται 9 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Για να μετακινηθείτε από το αεροδρόμιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που σας πηγαίνουν στο κέντρο της Καλαμάτας και υπάρχουν τακτικά δρομολόγια. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684