Λίγα λόγια

Η Κεφαλονιά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου. Συνδυάζει την καταπληκτικές παραλίες με την έντονη νυχτερινή διασκέδαση και αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών για κάθε ηλικία. Το νησί είναι ιδανικό για εξερεύνηση γιατί, εκτός από τις παραλίες, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά μικρά χωριουδάκια. Αξίζει να περιηγηθείτε επίσης στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, με τις όμορφες πλατείες και την αυθεντική επτανησιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων.

Ιστορία

Η ιστορία της Κεφαλονιάς ξεκινάει από τη μεσολιθική περίοδο και κατά το πέρασμα των χρόνων γνώρισε αρκετούς κατακτητές. Ευρήματα έχουν δείξει ότι το νησί κατοικούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. Στην περίοδο των Περσικών πολέμων βρίσκουμε τους Κεφαλλήνιους να συμμετέχουν στην μάχη των Πλαταιών, ενώ το 434 π.Χ. πλοία από την Κεφαλονιά έλαβαν μέρος στη ναυμαχία των Κορίνθιων. Το 187 π.Χ.  ξεκινά η Ρωμαϊκή κυριαρχία στο νησί, και αφού το νησί πολιορκήθηκε επί τέσσερις ολόκληρους μήνες καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά τους Ρωμαίους , το 495 μ.Χ. η Κεφαλονιά καταλήγει υπό Βυζαντινή Κυριαρχία. Στη συνέχεια το νησί άλλαξε κυριαρχία πολλές φορές, πέρασε στα χέρια των Φράγκων και Βενετών, με αρκετές εσωτερικές αλλαγές στη διοίκηση κατά διαστήματα. Τέλος το 1479 καταλαμβάνουν οι Τούρκοι το νησί για τρία χρόνια. Έπειτα από αυτό, οι συνεχόμενες κατακτήκεις από άλλους λαούς για το νησί συνεχίστηκαν καθώς ακολούθησε η Γαλλική κατοχή και η Αγγλοκρατία. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1943 και έπειτα ο σεισμός του 1953 κατέστρεψαν εντελώς ότι είχε απομείνει στο νησί και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Από τη δεκαετία του 80′ μέχρι και σήμερα το νησί έχει αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και τουριστικά και αποτελεί πλέον μια από τις πιο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας.

 

 

Αξιοθέατα

Η Κεφαλονιά έχει αρκετά φυσικά τοπία να θαυμάσει κανείς αλλά και σπουδαία μνημεία που δημιουργήθηκαν από τους εκάστοτε λαούς που κατοίκησαν στην περιοχή. Το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο) είναι κτισμένο σε ένα λόφο κοντά στο Αργοστόλι και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ ως δημιούργημα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή του Αγίου Γεράσιμου ο οποίος είναι και ο προστάτης του νησιού. Στην πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ευρήματα από τα προϊστορικά και ρωμαϊκά χρόνια. Σημείο ορόσημο του νησιού αποτελεί ο φάρος ή αλλιώς γνωστός και ως “Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων”. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Σάμης στο οποίο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Μελισσάνης και να κάνετε ξενάγηση με καραβάκι καθώς αυτό βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την  Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα η οποία είναι διάσημη για το επιχρυσωμένο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο της. Αν έχετε χρόνο κατά τις διακοπές σας στο νησί προτείνουμε να επισκεφτείτε το “Βράχο του Βύρωνα” στον οποίο σύμφωνα με το μύθο ο γνωστός ποιητής Λόρδος Βύρωνας έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά ποιήματά του.

Παραλίες

Μια από τις διασημότερες και πολυβραβευμένες παραλίες της Κεφαλονιάς αποτελεί ο Μυρτός που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Τα απόκρημνα βράχια που περιβάλλουν τη λευκή αμμουδιά εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Αξίζει να κάνετε μια βουτιά στην παραλία Αντίσαμος, η οποία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Σάμης και να χαλαρώσετε σε ένα από τα αμέτρητα beach bars. Οι παραλίες Μακρύς και Πλατύς Γιαλός χωρίζονται ουσιαστικά από λίγα βράχια και αποτελούν ιδανική επιλογή καθώς έχουν όλες τις ανέσεις και έχουν βραβευτεί και με Γαλάζια Σημαία. Μια όμορφη παραλία κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού είναι οι Άμμες την οποία επιλέγουν κυρίως οι ντόπιοι για να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Η παραλία Άσσος είναι καλυμμένη με βότσαλα, το εντυπωσιακό είναι όμως ότι στο βυθό της υπάρχει παντού χρυσαφένια άμμος. Ο Αϊ Χέλης  αποτελεί περισσότερο οικογενειακή παραλία καθώς έχει ρηχά νερά και προστατεύεται από τους ανέμους. Στις παραλίες της Κεφαλονιάς συναντάμε ακόμη το απόκοσμο Ξι, την παραλία με την κατακόκκινη άμμο που βρίσκεται στην Παλλική. Αν μείνετε μέρες στο νησί μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης και τις παραλίες Λουρδάς, Δαφνούδι και Αγία Ιερουσαλήμ οι οποίες διακρίνονται επίσης για τα κρυστάλλινα νερά τους.

Φαγητό

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομική παράδοση που αξίζει να ανακαλύψετε. Οι Κεφαλονίτες φτιάχνουν πολλές και διαφορετικές πίτες και το φύλλο ζυμώνεται με κρασί. Γνωστές πίτες είναι η κρεατόπιτα, η μπακαλαόπιτα, η αγκιναρόπιτα και η κουνουπιδόπιτα. Οι ντόπιοι επίσης λατρεύουν την πικάντικη σκορδαλιά την οποία συνοδεύουν κυρίως με μπακαλιάρο. Η Κεφαλονιά έχει μεγάλη παράδοση στην τυροκομία και φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά που παράγει. Φυσικά, αρκετά γνωστό είναι και το κρασί της Κεφαλονιάς, η εξαιρετική ρομπόλα. Στο νήσι παρόλα αυτά συναντώνται και άλλες ποικιλίες, όπως το Τσαούσι και το Βοστιλίδι.

Νυχτερινή διασκέδαση

Οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση είναι αμέτρητες στην Κεφαλονιά. Μπορείτε να επιλέξετε να πιείτε το πότο σας στα παραλιακά μαγαζάκια δίπλα στη θάλασσα ή σε κάποια από τις γραφικές πλατείες του νησιού. Φυσικά από την Κεφαλονιά δεν λείπουν και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και club στα οποία μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι αργά το βράδυ. Αν είστε τυχεροί μπορεί κατά τη διάρκεια των διακοπών σας να πετύχετε και κάποια από τα μεγάλα πανηγύρια του νησιού.  Εκεί η διασκέδαση φτάνει σε έντονους ρυθμούς καθώς οι ντόπιοι γίνονται ένα με τους τουρίστες και χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς Άννα Πολλάτου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεφαλλονιάς και απέχει 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Το νησί της Κεφαλονιάς έχει δύο λιμάνια αυτό της Σάμης και του Πόρου.

Ο τηλεφωνικός κωδικός του νησιού είναι 26710. Οι μετακινήσεις στο νησί μπορούν να γίνουν είτε με το τοπικό λεωφορείο είτε με ταξί.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684