Λίγα λόγια

Η Κυπαρισσία είναι μία όμορφη παραθαλάσσια πόλη, που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νομού Μεσσηνίας. Είναι μία σύγχρονη πόλη και αποτελεί το γεωργικό και εμπορικό κέντρο της επαρχίας Τριφυλίας. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της.  Η Κυπαρισσία μα και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει απέραντες παραλίες και μοναδική φυσική ομορφιά που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Ιστορία

Η ιστορία της Κυπαρισσίας συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου. Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν «Κυπαρισσίεντας» και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Αργότερα η περιοχή υποδουλώθηκε στην Αρχαία Σπάρτη. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για τη στρατηγική θέση της πόλης ανά τους αιώνες: Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης χτίστηκε κάστρο κατά τα Βυζαντινά χρόνια, στη συνέχεια οι Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το φρούριο κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες δίνοντας του τη σημερινή του μορφή. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχο θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η σημερινή της ονομασία οφείλεται στον Όθωνα. 

Αξιοθέατα

Η Κυπαρισσία, διαθέτοντας πλήθος από ενδιαφέροντα αξιοθέατα προσελκύει τα βλέμματα των επισκεπτών. Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κάστρο της Αρκαδιάς ή αν προτιμάτε Κάστρο των Γιγάντων που δεσπόζει στην Παλιά Πόλη. Στην Παλιά Πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που κάποτε ήταν το πατρικό σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας που είναι αφιερωμένο στις μάνες της Αρκαδίας οι οποίες έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριά. 

Παραλίες

Η Κυπαρισσία διαθέτει εκτός των άλλων μία ποικιλία από υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Εδώ θα βρείτε παραλίες αμμώδεις αλλά και με βότσαλο, κοσμοπολίτικες αλλά και απομονωμένες και ήσυχες. Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία Άι-Λαγούδης, η οποία έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Επίσης στις αμμώδεις παραλίες της Κυπαρισσίας βρίσκει καταφύγιο η χελώνα caretta-caretta. Μπορείτε να βρείκαι άλλες παραλίες όπως το Σανί, τον Καρτελά, το Στόμιο και τον Λαγκουβάρδο. Επιπλέον 2 χιλιόμετρα μακριά από την Κυπαρισσία θα βρείτε την εκπληκτική παραλία Γιαννίτσαινα. Για όσους θέλουν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους, ιδανική είναι η παραλία Τερψιθέα, που αποτελείται από βότσαλο και βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νότια της Κυπαρισσίας.

Φαγητό

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων τα νοστιμότατα εδέσματα της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας, όπως παστό καγιανά και γουρνοπούλα. Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα παστά, η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο. Δοκιμάστε ακόμη και κάποια από τα γλυκά της περιοχής όπως είναι οι δίπλες, τα λαλάγγια και τα λαδοκούλουρα.
 

Νυχτερινή διασκέδαση

Η Κυπαρισσία διαθέτει επίσης έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στα διάφορα ατμοσφαιρικά μπαράκια, αλλά και να διασκεδάσετε μέχρι πρωίας στα κλαμπ της περιοχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται επίσης πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο τηλεφωνικός κωδικός της Κυπαρισσίας είναι 27610. Η Κυπαρισσία απέχει 65 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα η οποία διαθέτει αεροδρόμιο. Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από διάφορες πόλεις προς την Καλαμάτα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις προς Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Επίσης, ο νομός συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684