Λίγα λόγια

Η κοσμοπολίτικη Μύκονος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας και βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους διασημότερους προορισμούς για διακοπές. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και επιλέγεται σαν προορισμός διακοπών τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες τουρίστες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα στην οποία βρίσκεται και διάσημη περιοχή Μικρή Βενετία. Το νησί των ανέμων είναι γνωστό για τις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει αλλά και για την έντονη νυχτερινή του ζωή. Η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ενεργές στην Ευρώπη. Εκτός των άλλων, η Μύκονος διαθέτει και σημαντικά μνημεία, αξιοθέατα αλλά και αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους μπορείτε να επισκεφτείτε για να γνωρίσετε την ιστορία του τόπου.

Ιστορία

Παρόλο που οι Φοίνικες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Μυκόνου, οι Ίωνες ήταν αυτοί που εγκαταστάθηκαν και κυριάρχησαν στο νησί από το 1000 π.Χ. Μετά τους Ρωμαίους κατακτητές κυριάρχησαν οι Βυζαντινοί μέχρι τον 12ο αιώνα και έχτισαν διάφορα αμυντικά έργα. Το 1292 η Μύκονος λεηλατήθηκε και πέρασε πάλι στον έλεγχο των Βενετών και κατά την κυριαρχία τους καταστράφηκε εντελώς από τον Μπαρμπαρόσα. Κατά την επανάσταση του 1821 η Μύκονος κατάφερε να αποκρούσει τουρκική επίθεση με αρχηγό την γνωστή Μαντώ Μαυρογένους. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου οδήγησε πολλούς ντόπιους σε μετανάστευση. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέκυψε, ήρθαν και έμειναν στο νησί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η κοινωνία και ο πολιτισμός του νησιού εμπλουτίστηκε με νέες επιρροές, πράγμα που συντέλεσε στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη του.

Αξιοθέατα

Η Μύκονος, εκτός από την έντονη νυχτερινή της ζωή, είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και αρκετά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ίσως το πιο γνωστό μνημείο το οποίο συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου. Το νησί της Δήλου που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μύκονο είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας. Επίσης, και το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στη Δήλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας. Περιηγηθείτε επίσης στη γραφική περιοχή της Μικρής Βενετίας με τα πολύχρωμα μπαλκόνια και τα όμορφα μαγαζάκια. Αξίζει να επισκεφτείτε την Εκκλησία της Παραπορτιανής, η οποία έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία. Αποτελείται στην πραγματικότητα από 5 εκκλησίες, όπου οι τέσσερις αποτελούν τη βάση και η πέμπτη ουσιαστικά αποτελεί τον τρούλο της εκκλησίας. Φυσικά αν βρεθείτε στο νησί των ανέμων δεν θα σας περάσουν απαρατήρητοι και οι περίφημοι ανεμόμυλοι. Εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν 10 ανεμόμυλοι ενώ πλέον διατηρούνται μόνο οι επτά από αυτούς. Μια επίσκεψη στο ναυτικό μουσείο της Μυκόνου θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε την ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Παλαιοκάστρου το οποίο αποτελεί γνήσιο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής των μοναστηριών των Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιες από τις αμέτρητες εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική τους. Στην Αγία Κυριακή που βρίσκεται στη Χώρα στεγάζεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Διαθέτει δέκα χιλιάδες τόμους και μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες και έγγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα. 

Παραλίες

Η Μύκονος διαθέτει πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά, γι’αυτό άλλωστε προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Οι πιο εντυπωσιακές παραλίες βρίσκονται στην νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία του Αη-Γιάννη προτείνεται για όσους επιθυμούν ηρεμία και χαλάρωση. Μπορείτε να βρείτε και ξαπλώστρες που προσφέρονται από διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Λίγο μετά το εκκλησάκι του Αη Γιάννη βρίσκεται η μικρή παραλία της Κάπαρης η οποία διαθέτει ψιλή άμμο και την καλύτερη θέα προς το νησί της Δήλου. Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Άγιος Στέφανος και Χουλάκια που φημίζονται για την εξαιρετική τους ομορφιά. Φυσικά δεν λείπουν και οι παραλίες που βρίσκονται κοντά στη χώρα. Η Μεγάλη Άμμος είναι μια παραλία κατάλληλη για θαλάσσια σπορ και απέχει μόλις 5 λεπτά από τη Χώρα. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η παραλία Κόρφος η οποία επίσης ενδείκνυται  για σπορ όπως το windsurfing. Μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες είναι ο Ορνός. Εκεί θα βρείτε πλήθος ξενοδοχείων και εστιατορίων για να επιλέξετε. Η διάσημη παραλία της Ψαρού, η οποία ήταν ξακουστή κατά τη δεκαετία του 80′, απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα και διαθέτει όλες τις παροχές μια οργανωμένης παραλίας. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται και οι πολύ γνωστές παραλίες Πλατύς Γιαλός, Παράγκα, Paradise και Πλιντρί, οι οποίες πλημμυρίζουν κάθε καλοκαίρι από διάσημους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Μια πιο απομονωμένη παραλία για όσους προτιμούν την ησυχία είναι η παραλία Αγράρι. Μπορεί η διαδρομή για τη συγκεκριμένη παραλία να είναι δύσκολη αλλά τα καταγάλανα νερά της και η αμμουδερή παραλία της θα σας αποζημιώσουν. Επίσης γνωστές παραλίες τις οποίες επισκέπτονται αρκετοί κοσμικοί είναι η Ελιά και το Καλό Λιβάδι. Αξίζει σίγουρα να κάνετε το μπάνιο σας στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Καλαφάτη. Στο Βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν επίσης μερικές από τις ωραιότερες παραλίες όπως είναι αυτή της Φτελιάς, του Αγίου Σώστη και του Πανόρμου. Υπάρχουν και άλλες όχι τόσο γνωστές παραλίες για να εξερευνήσετε όπως η παραλία Μερχιά, Λία, Φωκός και Μερσίνη. 

Φαγητό

Η παραδοσιακή κουζίνα της Μυκόνου έχει δεχθεί επιρροές από τους εκάστοτε λαούς που κατοίκησαν εκεί. Κάποιες από τις τοπικές γεύσεις που κυριαρχούν στο νησί είναι ξακουστή μυκονιάτικη λούζα, που αποτελεί αλλαντικό από ράχη χοίρου και η πιπεράτη κοπανιστή που είναι ένα είδος τοπικού τυριού. Επίσης, υπάρχουν μια σειρά από παραδοσιακούς μεζέδες τυριών αλλά και η τοπική μόστρα που αξίζει να δοκιμάσετε. Στις πίτες, τις οποίες φτιάχνουν οι Μυκονιάτες, πρώτες θέσεις έχουν η κρεμυδόπιτα και η μελόπιτα. Κλασσικά εδέσματα των ντόπιων αποτελούν διάφορα είδη μανιταριών στο τηγάνι, κουκιά με λαρδί, λαχανίδες με λαρδί και μαραθοκεφτέδες. Φυσικά από τα τραπέζια των Μυκονιατών δεν λείπουν τα κρέατα και τα ψάρια. Ο καλύτερος μεζές σύμφωνα με τους ντόπιους είναι ο ψητός σκάρος και στη συνέχεια οι πατελίδες και οι χουχουλιάνοι.

Νυχτερινή διασκέδαση

Η Μύκονος είναι διάσημη για την νυχτερινή της ζωή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες καταφέρνει να κρατά τα σκήπτρα της διασκέδασης και της πολυτέλειας. Στο νησί υπάρχουν μοντέρνα μπαρ, ειδικά στην περιοχή της Μικρής Βενετίας, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας θαυμάζοντας την υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος. Η Μύκονος προσφέρει αμέτρητες προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Στη Χώρα αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά clubs και beach bars. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πάρτι με καλεσμένους παγκοσμίου φήμης djs.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου απέχει 4,2 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Υπάρχουν τρία λιμάνια στο νησί. Το καινούριο λιμάνι που βρίσκεται κοντά στη Χώρα, το παλιό λιμάνι που βρίσκεται στην περιοχή του Τούρλου, 10 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού, και το λιμάνι που συνδέει αποκλειστικά τη Μύκονο με το νησί της Δήλου. 

Στο νησί λειτουργεί αρκετά καλό δίκτυο μεταφορών με λεωφορεία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσθέτονται δρομολόγια και για τις περισσότερες παραλίες.

Επίσης, για τις μετακινήσεις στο νησί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί καθώς υπάρχουν δύο πιάτσες, μια στην κεντρική πλατεία της Χώρας και μια στην αφετηρία των λεωφορείων στην περιοχή Φάμπρικα. Τέλος, μπορείτε να ενοικιάσετε όχημα από τις αντίστοιχες εταιρείες που θα βρείτε στη Μύκονο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684