Λίγα λόγια

Η Πάλαιρος είναι μια γραφική κωμόπολη στις ακτές του όρμου Παλαίρου. Βρίσκεται στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησί της Λευκάδας. Αυτή η μικρή κωμόπολη συνδυάζει σημαντικά ιστορικά μνημεία και μαγευτικές παραλίες για ξέγνοιαστες στιγμές. 

Ιστορία

Η πόλη της Παλαίρου διαθέτει μια μακραίωνη ιστορία, η οποία χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή περίοδο. Μέχρι το 1928 ονομαζόνταν Ζαβέρσα και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής. Μάλιστα, τα ερείπια του φρουρίου της αρχαίας Παλαίρου προδίδουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τον 5ο αιώνα. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τα ίχνη της πόλης χάνονται, ενώ στη συν΄πεχεια ακολούθησε τις τύχες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στη σύγχρονη περίοδο, η Πάλαιρος αποτελεί ένα τουριστικό προορισμό, χάρη στις υπέροχες παραλίες της αλλά και στα σπουδαία ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή. 

Αξιοθέατα

Στην περιοχή της Παλαίρου θα βρείτε πολλά και σημαντικά αξιοθέατα. Αρχικά, το κάστρο της Κεχροπούλας, από το οποίο σώζονται ο διπλός περίβολος της αρχαίας Ακαρνανικής πόλης καθώς και αρχαία οικοδομήματα. Επιπλεόν, στην περιοχή Παλιά Πλαγιά μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα Καστέλια καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Στέρνας, ενώ το Κάστρο του Γρίβα δεσπόζει στην περιοχή της Περατιάς. Στην Πλαγιά, βρίσκεται επίσης και το διατηρητέο ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ στη γύρω περιοχή θα βρείτε πολλά αρχοντικά ανοιχτά για το κοινό. Τέλος, μην παραλέιψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβη στο Βάτο, το οποίο χτίστηκε 100 χρόνια μετά την Άλωση της πόλης αλλά και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Παλαίρου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. 

Παραλίες

Στην Πάλαιρο θα συναντήσει κανείς υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές. Μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής είναι το Βαθυαβάλι, η οποία είναι οργανωμένη και ιδανική και για οικογένειες. Σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν χώροι πρασίνου, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη φυσική ομορφιά στο τοπίο. Άλλες αξιόλογες παραλίες που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι το Ποταμάκι, η Πογωνιά, το Βαρκό, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Ιωάννης και η ομώνυμη παραλία της Παλαίρου. 

Φαγητό

Η γη της Παλαίρου είναι εύφορη και πλούσια σε νόστιμα αγαθά. Δοκιμάστε παλαιριότικο μέλι, ελαιόλαδο και κρασί αλλά και πληθώρα φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, η περιοχή φημίζεται για το παραδοσιακό ραβανί της αλλά και το λευκό χαλβά, προετοιμασμένο μόνο με τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού και συγκεκριμένα το κολοκυθάκι είναι το ιδανικό τελείωμα σε κάθε γεύμα σας. Τέλος, σε όλη την περιοχή της Παλαίρου θα βρείτε ταβερνάκια που προσφέρουν νόστιμα κρέατα και φρέσκα ψάρια, καθώς και επιλογές street food για όσους επιθυμούν ένα γρήγορο γεύμα αλλά εξίσου νόστιμο. 

Νυχτερινή διασκέδαση

Στην περιοχή της Παλαίρου θα βρείτε όμορφα cafe bars για να απολαύσετε το ποτό σας, αλλά και beach bars για ένα δροσιστικό cocktail μετά το μπάνιο σας. Επιπλέον, τα σύγχρτονα καφενεία προσφέρουν χαλαρή διασκέδαση και άφθονο ντόπιο κρασί υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής. Τέλος, οι μουσικές επιλογές που επικρατούν εδώ είναι η mainstream αλλά και ελληνική, με σκοπό να καλύψουν όλα τα γούστα των επισκεπτών. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Η Πάλαιρος, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκεται στη ζώνη ώρας Eastern European Time (EET), UTC +2, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ζώνη ώρας είναι η Eastern European Summer Time (EEST), UTC +3.

Ο κωδικός κλήσης της περιοχής της Παλαίρου είναι το 26430. 

Οι συναλλαγές πργματοποιούνται σε ευρώ, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η πρόσβαση στην Πάλαιρο γίνεται οδικώς, ενώ το πλησιέστερο λιμάνι είναοι αυτό του Ακτίου σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το χωριό. Εντός της Παλαίρου η μετακινήσεις εξυπηρετούνται από το δίκτυο των ΚΤΕΛ και από ταξί. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684