Πανόραμα Έβρου – Θράκης – Πομακοχώρια

Οδικώς, 3,4 ημέρες

Αμφίπολη-Πομακοχώρια-Ξάνθη-Κομοτηνή -Δέλτα Νέστου-Πόρτο Λάγος-Διδυμότειχο-Σουφλί-Δάσος Δαδιάς -Δέλτα Έβρου -Αλεξανδρούπολη-Καβάλα-Δράμα-Πανόραμα Έβρου

απο 120 €

Τιμή ανα άτομο

Πρόγραμμα

1η ημέρα Θεσσαλονίκη – Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης – Σπήλαιο Αλιστράτης – Δράμα – Φίλιπποι Καβάλας – Αλεξανδρούπολη
Συγκέντρωση στο γραφείο μας και αναχώρηση για την Αμφίπολη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας. Κατά την διαδρομή μας θα φωτογραφήσουμε το έμβλημα της πόλης , το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης και θα κατευθυνθούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, όπου θα θαυμάσουμε μακεδονικά ευρήματα σε έναν υπέροχο όσο και σπουδαίο χώρο. Το μουσείο διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο. Συνεχίζουμε με την περιήγησή μας στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, το οποίο αποτελεί ένα τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι εξαιρετικά παλαιό. Μέσα του έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι οργανισμοί ηλικίας 2.000.000 ετών, ενώ γίνονται διαρκείς έρευνες για να βρεθούν και παλαιοντολογικά ευρήματα που θα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχανθρώπων, οι οποίοι εκτιμάται ότι ζούσαν μέσα σε αυτό.Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Επόμενη στάση η όμορφη πόλη του νερού, η Δράμα. Θα έχουμε ελεύθερος χρόνο στο καταπράσινο πάρκο πηγών Αγ. Βαρβάρας, όπου θα δείτε το νερό να αναδύεται από τα σπλάχνα της γης, δημιουργώντας έναν επίγειο παράδεισο. Μπορείτε να περπατήστε από τον παλιό διατηρητέο Νερόμυλο και την «Ατλαντίδα», μέχρι το «Ύδραμα» και το υπαίθριο θεατράκι, δίπλα στις παλιές ιστορικές καπναποθήκες της πόλης. Οι πέστροφες στα πεντακάθαρα νερά, όσο και τα νηκτικά λευκά πτηνά ομορφαίνουν το σκηνικό, ενώ δίπλα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του διάσημου στο Πανελλήνιο «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». Δείτε τέλος το μικρό εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, πολιούχου Δράμας και μάθετε για την ιστορία του «εθίμου με τα καραβάκια» παραμονή του εορτασμού της. Επόμενη επίσκεψή μας για σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία το 1914. Θα δούμε τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου όπως τα τείχη και την ακρόπολη, το θέατρο, την αγορά, την παλαίστρα, τις βασιλικές και το βαπτιστικιά της Αγίας Λυδίας στο χωριό Λυδία. Τέλος αναχώρηση για την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου , την Αλεξανδρούπολη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2η ημέρα Αλεξανδρούπολη – Δέλτα Έβρου – Δάσος Δαδιάς – Σουφλί – Διδυμότειχο
Πρωινό και αναχώρηση για περιήγηση στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, την παραθαλάσσια Αλεξανδρούπολη, με την άψογη ρυμοτομία, που οφείλεται σε σχέδια Ρώσων Μηχανικών, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και τον ψηλό Φάρο, σύμβολο της πόλης από το 1880. Θα δούμε τα νεοκλασικά κτήρια της πλατείας Μητροπόλεως, ενώ μπορούμε να επισκεφτούμε και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου θα μάθουμε για την λαογραφία του τόπου. Στη συνέχεια, μετάβαση στο σύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου θα μάθουμε για τη χλωρίδα & την πανίδα του Δέλτα του Έβρου & του Θρακικού Πελάγους. Κατόπιν, παράλληλα με το τεράστιο Δέλτα που σχηματίζει ο Έβρος ποταμός, θα επισκεφτούμε θα επισκεφτούμε τις Φέρες, όπου θα ξεναγηθούμε στον αυθεντικό βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας του 12ου αι., που αποτελεί καθολικό ορθόδοξου βυζαντινού μοναστηριού, είναι μικρογραφία της Αγια Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης και οι ντόπιοι αποκαλούν “Παρθενώνα” της Θράκης. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε τον καφέ μας στις παρυφές του Δέλτα του Έβρου . Επόμενη επίσκεψη μας στο Δάσος Δαδιάς και στο Εθνικό Πάρκο, ένα μωσαϊκό βιότοπων και φωλιά πολλών σπάνιων ζώων και φυτών. Συνεχίζουμε για το Σουφλί, όπου θα επισκεφθούμε το μουσείο μεταξιού το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Κουρτίδη που κτίσθηκε το 1885. Εδώ μπορεί κανείς να δει πως γίνεται η εκτροφή του μεταξοσκώληκα, η παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού μέχρι και την ύφανση με μετάξι των Σουφλιώτικων αριστουργημάτων . Συνεχίζουμε την παραμυθένια πόλη του Διδυμότειχου την οποία διασχίζει ο Έβρος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ μπορούμε να επισκεφτούμε το Πάρκο της Ακαδημίας, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ενώ μπορούμε να απολαύσουμε την βόλτα & το δείπνο μας, στα πολλά παραθαλάσσια ψαροταβερνάκια της πόλης που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι, από τα καταγάλανα νερά του θρακικού πελάγους!

3η ημέρα Αλεξανδρούπολη – Πόρτο Λάγος – Δέλτα Νέστου – Κομοτηνή
Πρωινό και αναχώρηση για το Πόρτο Λάγος. Στη διαδρομή μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το μαγευτικό Αγιορείτικο μετόχι του Πόρτο Λάγος, με τον Μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου & της Παναγίας Παντάνασσας μέσα στη Λίμνη Βιστωνίδα. Το συγκρότημα του μοναστηριού είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της. Συνεχίζουμε την εκδρομή μας το Δέλτα Νέστου (δάσος Κοτζά Ορμάν), στη λίμνη Βιστωνίδα και στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Περπατώντας στο Κοτζά Ορμάν στο Δασοχώρι ενδέχεται να παρατηρήσουμε πολλά είδη δρυοκολάπτη (Βαλκανικό Δρυοκολάπτη, Μαύρο, Σταχτή, Πράσινο, Μεσαίο και Νανοδρυοκολάπτη) Φάσσες και από αρπακτικά πιθανώς Θαλασσαετό και Στικταετό. Στη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος μπορούμε να παρατηρήσουμε ορισμένα είδη όπως Κεφαλούδια, Θαλασσοπρίστες, Νανοπρίστες, Αργυροπελεκάνους, Χειμωνογλάρονα και ορισμένα παρυδάτια, που προτιμούν να ξεχειμωνιάσουν εδώ αντί για το Δέλτα του Έβρου. Έπειτα αναχώρηση για την Κομοτηνή όπου ακολουθώντας την γραφική οδό Ιωαννίνων θα βρεθούμε στα πλακόστρωτα σοκάκια της Ερμού με τα διάφορα μικρομάγαζα. Εκεί θα συναντήσουμε τα εργαστήρια λευκοσιδήρου και χαλκού, γνωστά σαν τενεκετζίδικα, τα παλαιοπωλεία με τις πολλές αντίκες που διαθέτουν, τα καφεκοπτεία, τα στραγαλάδικα τα εργαστήρια σουτζούκ λουκούμ, τα ζαχαροπλαστεία με τα τοπικά γλυκά (σαραγλάκια, χανούμ μπορέκ ( με κρέμα ), κανταΐφι, πλάκες σοκολάτας με καβουρντισμένο αμύγδαλο, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί, κλπ). Τέλος επιστροφή στο ξενοδοχείο.

4η ημέρα Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Πομακοχώρια – Θεσσαλονίκη
Πρωινό και αναχώρηση για την Ξάνθη . Άφιξη και θα περπατήσουμε στα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης. Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται σε δύο διώροφα κτίρια του 1870. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην πλατεία Μητρόπολης σε μια περιοχή που αποτελούσε το κέντρο του ελληνισμού κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Πολύ κοντά γίνεται το Παζάρι η ιστορία του οποίου, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου με απαρχή τον 15ο αιώνα. Επόμενη και ιδιαίτερη επίσκεψη στους Πομάκους και τα χωριά τους . Θα γνωρίσουμε τη Σμίνθη και τον Εχίνο, δυο χαρακτηριστικά χωριά των Πομάκων. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία, αφού οι Πομάκοι, αν και ανήκουν στην Ελλάδα, είναι μουσουλμάνοι. Κανένα κράτος δεν τους αναγνώρισε σαν Έλληνες ή σας Τούρκους ή σαν Βούλγαρους. Η γλώσσα τους, τα Πομάκικα δεν γράφεται, έτσι περνά στην λήθη χρόνο με τον χρόνο. Πρόκειται για ένα κράμα από Σέρβικα και Βουλγάρικα. Σήμερα μιλούν ελληνικά και τούρκικα. Βρισκόμενοι εκεί θα δείτε τα τζαμιά τους να χάνονται μέσα στο αχανές πράσινο της φύσης! Θα δούμε επίσης το αρχαίο βραχώδες ανάγλυφο του Μίθρα, και τα εντυπωσιακά ιαματικά λουτρά των Θερμών. Τέλος αναχώρηση για την πόλη μας.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Στη συγκεκριμένη εκδρομή μπορείτε να εξαργυρώσετε Δελτία ΟΓΑ και ΟΠΕΚΑ

Οι τιμές περιλαμβάνουν :
 • Διαμονή στο ξενοδοχείο της επιλογή σας
 • Πρωινό Καθημερινά  
 • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • Αρχηγό, συνοδού του γραφείου καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής
 • Ασφάλεια tour operator
Δεν περιλαμβάνονται:
 • Είσοδοι μουσείων, πάρκων και αρχαιολογικών χώρων, διασκεδάσεις, ποτά
 • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο
 • Φιλοδωρήματα
Παρατηρήσεις:
 • Στην 3ήμερη εκδρομή δεν πραγματοποιείται η 3 ημέρα του προγράμματος
 • Για κρατήσεις απαιτείται προκαταβολή μόνο 20€ το άτομο
ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η διαφοροποίηση στην καθημερινότητά μας κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων είναι δεδομένη. Δεδομένη οφείλει να είναι και η συμμόρφωση και η προσαρμοστικότητα του ταξιδιωτικού προϊόντος απέναντι στους νέους υγειονομικούς κανόνες. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Grecos Tours θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την υγειονομική ασφάλεια των ταξιδιωτών μέσα από τις παρακάτω πρακτικές:
 • Διάθεση αντισηπτικών υγρών σε κάθε λεωφορείο.
 • Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των ταξιδιωτών στο μεταφορικό μέσο.
Τέλος, το προσωπικό του Grecos Tours και πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί και αρχηγοί – ξεναγοί, προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα και με αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκδρομής και τη διασφάλιση της υγειονομικής ακεραιότητας των ταξιδιωτών.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΤΙΜΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684