Λίγα λόγια

Η Σέριφος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων το οποίο μαγεύει τους επισκέπτες από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το νησί έχει μια άγρια ομορφιά η οποία σε συνδυασμό με τις κατάλευκες παραλίες του προσδίδουν μοναδικές εικόνες. Η γραφική νησιωτική αρχιτεκτονική κυριαρχεί στο νησί και προσθέτει τη δική της πινελιά στο ήδη πανέμορφο τοπίο. Η Σέριφος αποτελεί διάσημο προορισμό διακοπών καθώς μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις για την νυχτερινή διασκέδασή τους. 

Ιστορία

Σύμφωνα με ευρήματα στη Σέριφο υπήρχαν μεταλλεία σιδήρου και χαλκού και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Αιολείς από τη Θεσσαλία τον 7ο αιώνα π.Χ. Το 146 π.Χ. η Σέριφος μαζί με τα υπόλοιπα εδάφη της Ελλάδας πέφτει στα χέρια των Ρωμαίων οι οποίοι την κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς. Το 1204 με τους Φράγκους να καταφθάνουν στο νησί, ξεκινά μία νέα περίοδος ακμής για τη Σέριφο κατά την οποία το νησί γνώρισε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Στο διάστημα 1770 – 1774, στο πλαίσιο του Ρωσο – Οθωμανικού πολέμου καταλήφθηκε από την τσαρική Ρωσία και επανακτήθηκε από τους Οθωμανούς μετά από την υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Πολλοί κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 όπου για άλλη μια φορά το νησί υπέστη αρκετές καταστροφές. Μετά το 1830 και την ένταξη της Σερίφου στην ελληνική επικράτεια, οι κάτοικοί της αρχίζουν να μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

 

 

 

 

Αξιοθέατα

Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο της Σερίφου, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, είναι πραγματικά η ανταμοιβή για την πεζοπορία που απαιτείται μέχρι να το προσεγγίσετε. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στη Χώρα, διαθέτει μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή ευρημάτων. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το το λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου το οποίο ιδρύθηκε το 1976. Η Μονή των Ταξιαρχών, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή, παρουσιάζει  μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.  Χτίστηκε το 1572, είναι ανδρικό μοναστήρι και το 1617 στους χώρους της ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Σέριφο πρέπει να θαυμάσετε από κοντά το Θρόνο του Κύκλωπα, τον Άσπρος Πύργο, και το σπήλαιο Κουταλά , στο οποίο θα βρείτε υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη.

 

 

 

 

 

Παραλίες

Η Σέριφος διαθέτει μερικές από τις κορυφαίες παραλίες στην Ελλάδα. Η παραλία του Αυλόμωνα είναι πρώτη που θα συναντήσετε όταν βγείτε από το πλοίο η οποία αποτελεί και προέκταση του λιμανιού του νησιού. Η παραλία Λιβαδάκια απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Λιβάδι και αποτελεί οργανωμένη παραλία. Το Καράβι είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία στην οποία μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια. Καθώς δεν υπάρχουν μαγαζιά στην γύρω περιοχή θα πρέπει να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα. Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Καλό Λιβάδι στην οποία μπορείτε να φτάσετε είτε με αυτοκίνητο είτε με σκάφος. Η Βαγιά , το Γάνεμα και ο Κουταλάς είναι επίσης τρεις πανέμορφες παραλίες τις οποίες θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σέριφο. Αν μείνετε μέρες μπορείτε να εξερευνήσετε κ άλλες παραλίες πιο απομακρυσμένες όπως είναι η Συκαμιά, ο Άι Γιάννης, η Ψιλή Άμμος και ο Άγιος Σώστης.

 

Φαγητό

Στη Σέριφο θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα όπως τη ρεβυθάδα που αποτελεί το τοπικό τους φαγητό. Γνωστό έδεσμα και μεζές είναι επίσης η Λούζα που αποτελεί ένα είδος παστουρμά. Επίσης στα τοπικά εδέσματα ανήκει και το παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί αλλά και οι μαραθοτηγανίτες που μπορείτε να τις συνοδέψετε με ντόπιο κρασί ή σούμα.

 

Νυχτερινή διασκέδαση

Στη Χώρα, στην πλατεία των Μύλων υπάρχουν μέσα στα στενάκια αρκετά συνοικιακά μπαράκια καθώς και παραδοσιακά καφενεία. Μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδό σας για φαγητό και ποτό με τη βόλτα στα σοκάκια. Επίσης από το νησί δεν λείπουν φυσικά και τα κλαμπ στα οποία μπορείτε να διασκεδάσετε και να χορέψετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο τηλεφωνικός κωδικός της περιοχής είναι 22810. Το μοναδικό λιμάνι της Σερίφου βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. 

Από το Λιβάδι επίσης ξεκινούν και τα τοπικά λεωφορεία που προσφέρουν πρόσβαση στις διάφορες παραλίες του νησιού. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684