Λίγα λόγια

Η Τήνος είναι ένα πανέμορφο νησί στις Βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στην Άνδρο και στη Μύκονο, που έχει έντονο θρησκευτικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Αν και διάσημη για τον Ιερό Ναό της Παναγίας και το προσκύνημα της, η Τήνος εντυπωσιάζει με την αισθητική, την παράδοση, τα γραφικά χωριά και τα τοπία της. Σήμα κατατεθέν του νησιού και επί της ουσίας <<έργο τέχνης>>, είναι οι εκατοντάδες περιστερώνες, οι οποίοι μαγνητίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών. Επίσης, το νησί διακρίνεται για τους ισχυρούς ανέμους που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για σερφ, αλλά και για την μαρμαροτεχνία, η οποία έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Τήνο, καθιστώντας την πρωτοπόρα στον τομέα αυτό. 

 

Ιστορία

Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον βασιλιά Τήνο, ο οποίος ίδρυσε τον πρώτο οικισμό. Στο νησί αναπτύχθηκαν αρκετοί οικισμοί, κυρίως ορεινοί, οι οποίοι διασφάλιζαν μεγαλύτερη προστασία, αφού αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας αποτραπηκαν προσπάθειες να κατακτηθεί από τους Οθωμανούς. Τελικά, η Τήνος θα παραδοθεί το 1715, όντας το τελευταίο νησί των Κυκλάδων που πέρασε υπό τουρκική κυριαρχία. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση, όταν και αποτέλεσε ορμητήριο, κυρίως για θαλάσσιες επιθέσεις, ενώ ελευθερώθηκε οριστικά τον απρίλιο του 1821. Τομή στην ιστορία της Τήνου, αποτέλεσε η εύρεση της εικόνας της Παναγίας το 1823, η οποία προσελκύει εκατομμύριο πιστούς κάθε χρόνο. 

Αξιοθέατα

Η Τήνος είναι ένα νησί που έχει ιδιαίτερα αξιόλογα αξιοθέατα να παρουσιάσει. Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στη κορυφή του τουριστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ο ναός προσελκύει τους πιστούς της Ορθοδοξίας και γιορτάζει με μεγάλη κατάνυξη την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Εκτός από την εκκλησία της Παναγίας, σίγουρα μία επίσκεψη αξίζει στο Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα από τη δουλειά του καταξιωμένου γλύπτη, το οποίο βρίσκεται στον Πύργο. Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου. Το πρώτο στεγάζεται στο <<Πολυμέρειο>>, ένα εντυπωσιακό και ανακαινισμένο αρχοντικό, το οποίο παρουσιάζει δείγματα της τέχνης και του πολιτισμού του νησιού, ενώ το δέυτερο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και περιλαμβάνει αξιόλογες συλλογές, όπως η συλλογή νομισμάτων, αλλά και πρωτότυπα έργα και ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες. 

Παραλίες

Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά σημεία του νησιού. Η μεγαλύτερη και μία από τις ομορφότερες είναι ο Άγιος Φωκάς. Απέχει µόνο λίγα λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα και συγκεντρώνει αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη χώρα, θα βρείτε την παραλία Κιόνια. Είναι εύκολα προσβάσιμη και διαθέτει ψιλή άμμο, ενώ βρίσκεται και κοντά στον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολυμπήθρα, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως βιότοπος, αφού αποτελεί κακαταφύγιο για διάφορα είδη πουλιών. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο παραλίες, με την μικρότερη να είναι πιο κοσμοπολίτικη και οργανωμένη, ενώ η μεγαλύτερη είναι το καλύτερο σημείο για να γνωρίσετε το σερφ. Τέλος, μία επίσκεψη αξίζει και στις παραλίες του Άγιου Ιωάννη στο Πόρτο και στην παραλία Καλύβια, όπου είνα οργανωμένες και προσφέρουν καλές εγκαταστάσεις για οικογένειες.  

Φαγητό

Η βάση της τηνιακής γαστρονομίας, σίγουρα αιγαιοπελαγίτικη. Βασισμένη πρωτίστως στη γεωργοκτηνοτροφία και δευτερευόντως στην αλιεία, η τηνιακή γαστρονομία έχει συνδεθεί έντονα στο πέρασμα του χρόνου και με μια σειρά συνταγών που την καθιστούν μοναδική. Εδώ, παράγονται πολύ καλής ποιότητας τυριά και αλλαντικά, με τη λούζα και το σύγκλινο να αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό δείγμα. Βέβαια, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα ψάρια αλλά και στα γλυκά. Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού και σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις, ενώ και τα παστέλια με το τοπικό μέλι, είναι αρκετά δημοφιλή. Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. 

Νυχτερινή διασκέδαση

Η Τήνος είναι ένα νησί αρκετά παρεξηγημένο όσον αφορά τη νυχτερινη ζωή του. Το σύνολο της νυχτερινής διασκέδασης συγκεντρώνεται στον παραλιακό δρόμο και στα σοκάκια της χώρας. Από μικρά καφέ με νησιώτικη μουσική, μέχρι κοκτέιλ μπαρ και κλαμπ, το νησί διαθέτει όλες τις προδιαγραφές. Τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας, ενώ τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ με ελληνική και ευρωπαϊκή μουσική βρίσκονται στα στενάκια, όπου η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλή επιλογή αποτελούν και τα καφέ που βρίσκονται στο ύψωμα, με τη θέα από εκεί να είναι απλά εκπληκτική. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Η Τήνος ανήκει στη ζώνη ώρας GMT+2, ενώ κατά τους θερινούς μήνες η ζώνη ώρας είναι ηγ GMT+3.

Νόμισμα: Ευρώ

Ο κωδικός κλήσης της περιοχής είναι το: 22830

Η Τήνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Μυκόνου η οποία απέχει 11 ναυτικά μίλια και έπειτα μπορείτα να μεταβείτε στο νησί με πλοίο. Ακτοπλοϊκά, η Τήνος συνδέεται με τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, με την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Πάρο και τη Σαντορίνη. Για την μετακίνηση σας στο νησί και τις παραλίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό ΚΤΕΛ, το οποίο πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 23820 20684